Comunicat 75/2020 - ACORDS DE LA JUNTA DE GOVERN EN RELACIÓ A LES ESPECIALS CIRCUMSTÀNCIES DERIVADES DEL CORONOAVIRUS COVID19

Benvolgudes i benvolguts,

En el dia d’avui la Junta de Govern del Col·legi, reunida de forma extraordinària a conseqüència de la declaració de l’estat d’alerta,  ha acordat un seguit de mesures, que s’adopten i entraran en aplicació des d’avui dilluns dia 16 de març, fins el dia 3 d’abril, ambdós inclosos,  sense perjudici que en funció de com s’esdevingui els fets, dites dates i mesures es puguin modificar.

Dites mesures, com sabreu, se’ns presenten necessàries per tal que aquest Col·legi segueixi i s’adapti a totes les mesures de contenció que des de les diferents administracions s’estan adoptant. 

Per tal motiu, s’ha acordat que el nostre Col·legi, en concret les instal·lacions del carrer Llers, romandrà en funcionament però tancat per a l’atenció  al públic i als col·legiats/des des d’avui fins el dia 3 d’abril, ambdós inclosos. Amb aquesta mesura es pretén col·laborar en les mesures de contenció, alhora que permetre el funcionament del Col·legi i preservar la salut del seu personal. 

En relació als serveis que el Col·legi presta: 

a) Atenció al Col·legiat/da

  • Es suspèn l’atenció presencial, per raó del tancament de les instal·lacions del Col·legi. Tots els tràmits que els col·legiats/des hagin de dur a terme amb el Col·legi es podran realitzar o bé telefònicament o bé telemàticament. S’exceptua únicament el tràmit de renovació de la targeta ACA. 
  •   Inscripcions cursos, etc.: únicament de forma telemàtica. 
  • Presentació escrits deontològics, instàncies, etc.: únicament de forma telemàtica. 
  • No es podrà atendre visites, ni tampoc celebrar reunions, ni d’assistència lletrada ni de mediació, a les instal·lacions del Col·legi. 
  • El Diputat de Guàrdia i el Degà estaran operatius als seus telèfons professionals

 b) Atenció a la ciutadania: 

  • El servei del SOM queda suspès fins el dia 3 d’abril. Es reprogramaran les visites previstes. 
  • El servei del SOJ es prestarà únicament per a casos urgents amb terminis peremptoris i prèvia cita per part de l’usuari que haurà de demanar via telefònica o per correu electrònic. El Col·legi contactarà amb el lletrat en torn de SOJ per avisar-lo de les cites donades i es realitzarà preferentment per via telefònica, només si a judici del lletrat resulta imprescindible, es realitzarà en dependència col·legial que permeti mantenir una distància de dos metres amb l’usuari. La resta de visites programades s’anul·laran i es donarà al ciutadà una nova data.
  • Assistència Jurídica Gratuïta: els ciutadans/es es podran dirigir al Col·legi de forma telemàtica o telefònica i se’ls indicarà, en cada cas, com actuar i procedir. 

 c) servei de guàrdies

El servei de guàrdies seguirà funcionant com fins ara amb adopció de precaucions.

En aquest moments excepcionals, que han motivat la declaració de l’estat d’alerta per l’expansió de la pandèmia del COVID-19, seguim garantint el dret fonamental de defensa a tota persona i hem exigit que l’administració faciliti les mesures de protecció necessàries per a que la prestació d’aquest servei fonamental per tal d’assegurar que  el dret de defensa es realitzi amb totes les garanties sanitàries. Així hem demanat que, en el cas que no es pugui comptar amb mascaretes i guants profilàctics, el servei es presti telefònicament des de la mateixa comissaria i amb visualització del detingut per les càmeres de seguretat tot garantint la privacitat de les comunicacions entre advocat i detingut. L’assistència del lletrat a la lectura de drets i l’acte de la declaració es portarà a terme a través de mans lliures i la visualització per càmera, procedint  finalment a la signatura de les diligències portades a terme.

En el Jutjat, les declaracions i altres compareixences es portaran a terme en sala de vistes per garantir les distàncies de seguretat necessàries.

Recomanem que seguiu totes les directrius de les autoritats sanitàries i que no us acosteu a menys de metre i mig de les persones a assistir i no els hi doneu la ma.

Quedaran exemptes de la prestació de servei els col·legiats/des que es trobin en alguna de les circumstàncies següents:

  • Persones amb alteració del sistema immunitari o malalties cròniques (cardiovasculars, hipertensió, pulmonar, renal, diabetis, entre d’altres) obesitat mòrbida i advocades embarassades.
  • Col·legiats/des amb fills menors de 16 anys o amb persones dependents a càrrec. Quan ambdós progenitors o responsables de la persona depenent siguin col·legiats/des, només un podrà gaudir de l’exempció.

Qui es trobi en algun d’aquets supòsits pot procedir a realitzar el canvi del servei de guàrdia i comunicar-ho al col·legi. Si no troba un company/a que faci el servei que ho comuniqui al Col·legi per trobar la substitució

Aprofitem per agrair la vostra tasca i implicació en la garantia dels drets fonamentals en aquets moment tan difícils.

 d) Altres

  • L’oficina del Col·legi a les instal·lacions del Jutjat romandrà tancada durant tot el període indicat, és a dir, fins el 3 d’abril. 
  • Recordeu que hi ha dispensa d’us de toga per a les vistes que excepcionalment es celebrin. Les togues col·legials seran portades a la bugaderia.
  • Us recomanem seguiu les directrius sanitàries a la vostra activitat professional.
  • El personal del Col·legi s’organitzarà en dos torns, un treballarà presencialment a la seu col·legial del carrer Llers i l’altre romandrà a casa i  realitzarà les tasques de teletreball que siguin  possibles. Els grups s’alternaran setmanalment.
  • Des del Consell s’està treballant per oferir l formació que tenim gravada de forma gratuïta aquets dies. Tan aviat en tinguem notícies us ho comunicarem.

 A la vista de l’evolució sociosanitària i de les recomanacions i acords que adoptin les autoritats pertinents, la Junta de Govern adoptarà les mesures que es considerin necessàries per a l’exercici de la professió, l’activitat col·legial i la protecció dels drets del col·legiats/des i personal del Col·legi.

 Cordialment,