Comunicat TO 4/2020 - CEMICAF per a la resolució de conflictes

Benvolgudes i benvolguts,

En els darrers dies us hem anat informant de la possibilitat de recórrer al CEMICAF (Comunicat 115/2020) com eina en la solució de conflictes.

En aquest sentit, considerem necessari difondre els avantatges dels mètodes alternatius de solució de conflictes com a eina per defensar i garantir els drets i interessos dels nostres clients. Per aquesta funció de divulgació requerim que els advocats/des informeu en el SOJ de l’existència del Servei de Mediació que des d’aquest Il·lustre Col·legi es facilita.

Aquesta petició s’empara, entre d’altres:

* En l’article 6.1 de la Llei 1/1996, de 10 de gener Llei de Justícia gratuïta que inclou la informació sobre mediació dins del contingut material del dret de Justícia gratuïta:.

“ La informació sobre la possibilitat de recórrer a la mediació o altres mitjans extrajudicials de solució de conflictes, en els casos no prohibits expressament per llei, quan tingui per objecte evitar el conflicte processal o analitzar la viabilitat de la pretensió”.

*L'article 19 de la Normativa de l’Advocacia Catalana del Consell dels Il·lustres Collegis d’Advocats de Catalunya, que considera com a principi general de l’actuació professional de l’advocat/da en relació al seu client, intentar la conciliació dels interessos en conflicte. Així mateix, l’article 20, relatiu als drets i obligacions del professional i el client, en el seu apartat b) estableix:

“El professional de l'advocacia ha de procurar dissuadir el/la client/a de promoure conflictes o exercitar accions judicial sense fonament. Tanmateix l'advocat/ada ha d'informar el/la client/a de la conveniència d'acords extrajudicials i de les fórmules alternatives de resolució de conflictes previstes legalment, diferents a l'acció judicial”.

* En el mateix sentit, l'Estatuto General de la Abogacía Española (art.49.3) y el Código Deontológico de la Abogacía (art.12.B.2.e) que estableix l’obligació deontològica de l’advocat d’informar al seu client de la conveniència d’establir acords extrajudicials o solucions alternatives al litigi.

Per tant, hem d’entendre que una de les funcions del lletrat/da en el servei d’orientació jurídica (SOJ) és informar sobre l’existència de mètodes de resolució extrajudicials i alternatius del conflicte i els seus avantatges, fent esment a que és un mètode que compta amb les garanties i recursos necessaris com a fórmula alternativa per a la resolució del conflicte respecte la fórmula tradicional que es planteja davant els tribunals, com també ho poden ser l'arbitratge o el dret  de col·laboració , entre d'altres.

Salutacions,