Manifest en relaciĆ³ a la recent agressiĆ³ patida per una ciutadana

La Junta del Iltre. Col.legi d’Advocats de Figueres, a requeriment d’alguns dels seus col·legiats i en relació a la recent agressió patida per una ciutadana en un acte de violència, sens dubte reprovable, manifestem la nostra major preocupació davant de la resposta institucional i mediàtica de què ha estat objecte la resolució judicial dictada per aquests fets.

En aquest sentit i sense deixar de destacar que el fenomen de la xenofòbia mereix la nostra màxima condemna, també hem de recordar que exigeix un tractament seriós i rigorós per part de la ciutadania i de tots els poders públics.

Les informacions de la major part de mitjans de comunicació, han provocat la indignació popular davant l'actuació de l'administració de justícia, pel fet que no s'acordés la presó provisional del presumpte agressor.

L'absència de “pedagogia jurídica” per part d’aquests mitjans i la “pressió mediàtica” demanen, habitualment, respostes judicials incompatibles amb les garanties constitucionals, que necessàriament han de ser corregides pel Consell General del Poder Judicial, al qual li és exigible una aposta més decidida per una política formativa i informativa en situacions com la present.

El procés penal en un Estat Democràtic i de Dret s'ha de concebre com un debat reglat lluny de les pressions mediàtiques en relació a qualsevol fet.

Tota persona té el dret fonamental a poder defensar-se davant qualsevol acusació. La presumpció d'innocència exigeix que en tant que no se celebri un judici i recaigui sentència definitiva, tota persona ha de ser tractada sempre com a innocent.

Hem de diferenciar clarament la privació de llibertat com a mesura cautelar, també anomenada presó provisional, de la pena de presó imposada com a condemna per sentència ferma i definitiva.

La presó provisional ha de ser excepcional ja que pot arribar a causar perjudicis irreparables en cas d'una sentència absolutòria o d'una condemna que no comporti l'ingrés del condemnat a presó.

La presó provisional no és, per tant, l'única resposta a la qual acudir quan existeixen indicis de l'existència d'una infracció penal. Tot això sense perjudici que una vegada jutjats definitivament els fets s'hagi d'aplicar la condemna imposada amb el màxim rigor dins del marc legal.

Reiterem que el present escrit no suposa en cap cas una justificació de cap mena, dels fets objecte del procediment penal en curs, sino una defensa del estat de dret i de la presumpció d’innocència.