Les màquines de cosir del MTE, a la Fontana d'Or de Girona

El centre cultural Caixa de Girona - Fontana d'Or de Girona acull, fins el proper 2 de novembre, l'exposició Posant fil a l'agulla: una aproximació a la màquina de cosir que, comissariada pel director i el conservador del Museu de la Tècnica de l'Empordà, reuneix 34 màquines de cosir, fabricades entre els anys 1790 i 1950 pertanyents al fons de la col·lecció Padrosa Pierre. L'entrada és gratuïta.

Posant Fil a l’agulla. Una aproximació a la màquina de cosir ens explica la història d’aquest objecte a partir del qual podem cimentar gran part de la història de la vida quotidiana des de mitjans del segle XIX fins als nostres dies. La mostra està ubicada a la Sala Romànica i a les sales d’exposició de la primera planta del Centre Cultural de Caixa Girona- Fontana d’Or.

Consolidada a mitjans del segle XIX, la màquina de cosir constitueix un dels avenços tecnològics generats per la Revolució Industrial de més àmplia repercussió en l’economia, la vida social i costums de la nostra societat contemporània. La indústria metal·lúrgica va propiciar l’aparició d’una indústria mecànica floreixen, una indústria que va ajudar ràpid al desenvolupament de la màquina de cosir. Assentat el procés industrial de fabricació, les màquines de cosir van començar a entrar a les llars de tota classe i condició. La màquina de cosir va ajudar a la proliferació de milers d’establiments dedicats a la confecció, i això propicià el creixement de la indústria tèxtil i la transformació de la fisonomia de les ciutats.

Una vegada complerta la primera funció bàsica, la confecció del vestuari familiar, les mestresses de casa es tornen modistes i comencen a generar ingressos extres en l’economia domèstica. Aquesta ajuda va ser a Espanya, una dura realitat des de començament dels anys setanta fins ben entrada la dècada dels vuitanta del segle XX. Comissariada per Juan Jesús Aznar i Josep Marés i Subirà, director i conservador, respectivament, del Museu de la Tècnica de l’Empordà, Posant Fil a l’agulla. Una aproximació a la màquina de cosir reuneix una petita però molt significativa part de les màquines de cosir que formen part de la col·lecció del MTE, considerada per la seva qualitat i quantitat una de les més importants del país.

POSANT FIL A L'AGULLA: una aproximació a la màquina de cosir
Del 18 de setembre al 2 de novembre de 2008
Horari: Feiners de dilluns a divendres: d’11.00 a 14.00h i de 17.00 a 21.00h. Dissabtes: d’11.00 a 21.00h.
Horari especial Fires Sant Narcís 2008: Dies 26 i 29 d’octubre i 1 de novembre: d’11 a 14'00h i de 17 a 20.00h. Diumenge 2 de novembre: d’11 a 14.00h i de 17 a 19.00h.
Lloc: Centre Cultural Caixa de Girona Fontana d'Or (C/Ciutadans, 19, Girona)
Entrada Gratuïta