De superman als X-Men, al III Cicle de Cinema i Ciència

El III Cicle de Cinema i Ciència reprèn la seva singladura amb una sessió dedicada a analitzar els poders dels superherois al llarg de la història del cinema que anirà a càrrec del professor de física de la UPC Manuel Moreno. La xerrada tindrà lloc el dia 5 de desembre de 2008 a partir de les vuit del vespre al Patronat de la Catequística de Figueres. L’entrada és gratuïta.

Com s’ho fa Spiderman per pujar per les parets? És possible planejar per Gotham City com fa en Batman estenent simplement la seva bat-capa? Podria Superman aturar en sec un camió que es mou a gran velocitat? Són proeses a les que els superherois, abnegats defensors del bé, ens tenen molt acostumats. I tot això gràcies als seus fantàstics superpoders o habilitats superiors a les d’una persona normal (capacitat de pujar per les parets, de volar, superforça, etc.). A força de veure fer en el cinema i en els còmics aquest tipus d’accions podríem extreure l’errònia conclusió de que algunes poden ser possibles: només caldria ser un superheroi…

Què pot dir la ciència al respecte? Al llarg de la xerrada farem una anàlisi crítica tant dels poders del superherois com de les acciones que gràcies a ells poden efectuar. Mostrarem que es pot aprendre ciència tot servint-nos de Superman i companyia.

Manuel Moreno Lupiáñez és professor del departament de Física i Enginyeria Nuclear de la Universitat Politècnica de Catalunya. Doctor en ciències físiques per la Universitat de Barcelona. Ha estat subdirector de plans d’estudis de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú, centre al qual es troba adscrit actualment. Desenvolupa la seva activitat investigadora en el camp de l’astronomia, en concret en aspectes de la cinemàtica estel·lar i l’estructura local de la Galàxia, havent realitzat campanyes en els observatoris astronòmics Fabra, Calar Alto, Haute-Provence i Besançon (França). Ha participat en la missió del satèl·lit HIPPARCOS i, en l’actualitat, en la missió GAIA, de l’Agència Espacial Europea (ESA). Es troba integrat en el Centre de Desenvolupament Tecnològic de Sistemes d’Adquisició Remota i Tractament de la Informació (CSIC).
És membre de la Unión Astronómica Internacional (Comissió 33: Estructura i Dinàmica de la Galàxia), de la Sociedad Española de Astronomía i de la Societat Catalana de Física. És autor de més d’un centenar de treballs d’investigació. És coautor, entre d’altres, dels llibres: De King Kong a Einstein. La física en la ciencia ficción (1999); Entre la por i l’esperança. Percepció de la tecnociència en la literatura i el cinema (2002); Tiem(pos) modernos. Tecnociencia y cine (2007).

De Superman als X-Men: la física dels superherois
Dia: Divendres 5 de desembre de 2008, a les 20h
Lloc: Patronat de la Catequística, Figueres
Ponent: Manuel Moreno (Doctor en Física, Universitat Politècnica de Barcelona)