Comunicat 134/2020 - RD Llei 16/2020, de 28 d'abril, de mesures processals i organitzatives per fer front al Covid-19 en l'àmbit de l'Administració de Justícia

Benvolgudes i benvolguts,

Publicat el Real Decreto-ley 16/2020, de 28 d’abril, de mesures processals i organitzatives per fer front al Covid-19 en l’àmbit de l’Administració de Justícia.

Podran establir-se torns de mati i tarda i tard en els òrgans judicials per evitar les aglomeracions i evitar contagis; els actes processals es faran, preferentment, de manera telemàtica, i l'atenció al públic, via telefònica o per correu electrònic sempre que sigui possible.  

La norma permet dedicar temporalment òrgans judicials a assumptes derivats de la crisi del covid-19 i preveu que els funcionaris de Justícia prestin servei en uns altres jutjats i tribunals del seu municipi dins la mateixa ordre jurisdiccional. 

Es regula la represa del còmput dels terminis processals suspesos i s'amplia el termini per formalitzar i interposar recursos amb la intenció del dret de defensa dels ciutadans i ciutadanes.

 S'estableixen mesures per afavorir la impugnació col·lectiva dels ERTOS en les Pimes i es tramitaran preferentment les reclamacions presentades per moratòries, ajudes públiques i acomiadaments motivats pel període de confinament, entre d'altres.

El seu contingut s'articula en cinc blocs de mesures. El primer d'ells recull les relacionades amb la seguretat a la feina i té com a finalitat  garantir la salut dels funcionaris i operadors per evitar nous contagis. Es tracta d'una sèrie de limitacions que hauran de tenir en compte en els jutjats i tribunals durant el que quedi d'estat d'alarma i durant els tres mesos posteriors a l'aixecament de les mesures excepcionals. Són les següents:

  • 1.      Per garantir la distància de seguretat i evitar concentracions de personal es regula la possibilitat d'establir dos torns de treball de mati i tarda.
  • 2.      L'atenció al públic serà telefònica o per correu electrònic i només en cas necessari, presencialment, però sempre amb cita prèvia.
  • 3.      Els actes processals i les deliberacions seran preferentment amb presència telemàtica, excepte en l'àmbit penal, en què serà el jutge qui decideixi. Sempre serà necessària la presència física de l'acusat en delictes greus.
  • 4.      Es permet ordenar l'accés del públic a les sales de vistes en consideració a les característiques i mida de les mateixes.
  • 5.      Es dispensarà als advocats d'utilitzar les togues.
  • 6.      Les exploracions dels metges forenses, sempre que sigui possible, es faran a la vista de la documentació mèdica.

El segon d'aquests blocs està encaminat a l'impuls a la recuperació de l'activitat judicial i té en compte les següents mesures:

  • 1.      Possibilitat de convertir òrgans judicials en tot o part en òrgans associats temporalment als assumptes derivats de la crisi del covid-19.
  • 2.      Habilitació, en els àmbits en què siguin inhàbils, dels dies compresos entre l'11 i el 31 d'agost.
  • 3.      Permetre que els Jutges d'Adscripció Territorial (jutges de carrera que actuen com a reforç o cobreixen vacants i absències en jutjats i tribunals) puguin ser assignats preferentment als assumptes derivats de la pandèmia.
  • 4.      Habilitar als lletrats de l'administració de Justícia en pràctiques, aquells que han aprovat l'oposició, però encara no s'han incorporat com a titulars als jutjats, a què facin tasques de substitució i reforç.
  • 5.      Possibilitat que els funcionaris de cada jutjat, tribunal o fiscalia desenvolupin les seves funcions en una altra unitat de la mateixa localitat i la mateixa ordre jurisdiccional.

El tercer bloc recull algunes mesures de transformació digital. Amb dues reformes concretes:

  • 1.      Habilitar i millorar l'ús dels sistemes d'identificació i signatura digital en l'administració de Justícia.
  • 2.      Establir una obligació general tant per al Ministeri de Justícia com per a les comunitats autònomes amb competències en la matèria de garantir que els sistemes de gestió processal dels jutjats i tribunals de totes les comunitats autònomes permetin el teletreball.

En quart lloc, s'estableixen una sèrie de mesures processals amb la finalitat d'evitar confusions en el còmput de terminis després de l'estat d'alarma i atendre a l'increment d'assumptes en determinats àmbits.

  • 1.      Els terminis processals que haguessin quedat suspesos amb la declaració de l'estat d'alarma començaran el seu còmput des de zero. Si són terminis per presentar recursos, s'amplien per un període igual al previst per la llei.
  • 2.      Es regula un procediment especial, preferent i sumari per a qüestions de família derivades de la pandèmia relatives a règims de visites o custòdies compartides no gaudides, així com a ajustos en les pensions per a progenitors en situació de vulnerabilitat pel covid-19.
  • 3.      En el cas dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), es permet que els que no assoleixin els llindars de l'acomiadament col·lectiu (en particular els de les Pimes) es puguin regir per un procés més simple i ràpid com és el del conflicte col·lectiu, sense privar al treballador del dret a impugnar-ho de manera individual.
  • 4.      S'introdueix una disposició perquè el Registre Civil no hagi de tramitar novament els expedients de matrimoni ja tramitats i suspesos pel confinament. Es tracta de que les persones que hagin planificat el seu casament i no hagin pogut celebrar-la no s'enfrontin a nous retards.
  • 5.      Es donarà preferència a quatre tipus d'actuacions: les que hagin de veure amb la protecció dels menors; els casos en què una entitat financera o un arrendador no reconegui la moratòria de les hipoteques o en els contractes de lloguer; els recursos contra les administracions per la denegació d'ajudes per pal·liar els efectes econòmics del covinya-19, i els assumptes laborals relacionats amb acomiadaments o extinció de contractes de treball i els derivats de la recuperació de les hores de treball no prestats durant el permís retribuït establert durant la crisi.

Finalment, el decret conté un cinquè paquet de mesures per fer front al previsible increment de processos concursals en els jutjats del Mercantil. Aquestes mesures tenen una triple finalitat. En primer lloc, mantenir la continuïtat econòmica de les empreses i dels professionals i autònoms que, amb anterioritat a l'estat d'alarma, venien complint les seves obligacions derivades d'un conveni o un acord extrajudicial o de refinançament. També cerquen potenciar i incentivar el finançament de les empreses per atendre les seves necessitats transitòries de liquiditat i evitar el col·lapse dels jutjats del Mercantil a causa de la gran afluència de casos que s'espera després de la represa dels terminis processals. Aquestes són les més importants:

  • 1.      Es recupera la figura del reconveni: durant l'any següent a la declaració de l'estat d'alarma l'empresa o autònom concursat podrà presentar una proposta de modificació del conveni concursal que estigués en període d'incompliment.
  • 2.      S'ajorna durant un any des de la declaració de l'estat d'alarma el deure de deutor que tingués un conveni subscrit amb els creditors i que previsiblement no pugui complir, sempre que present una proposta de modificació del conveni.
  • 3.      Es permet als deutors que tinguessin un acord de refinançament homologat presentar proposta de modificació o una nova sol·licitud sense necessitat que hagi transcorregut el termini d'un any des de l'anterior sol·licitud.
  • 4.      Les empreses o autònoms que es trobin en estat d'insolvència no tindran l'obligació de sol·licitar la declaració de concurs fins al 31 de desembre de 2020. Fins a aquesta mateixa data, els jutges no admetran a tràmit les sol·licituds de concurs necessari presentades des de l'estat d'alarma.

Cordialmente