Comunicat 42/2020 - Cartes d’auditors

Benvolgudes i benvolguts,

Per raó de tasques d’auditoria, molts companys i companyes estan rebent comunicats d’auditors i firmes d’auditoria que els sol·liciten estimacions sobre l’efecte dels estats patrimonials de les reclamacions, judicis o litigis dels clients. 

En aquest sentit, i per indicació expressa del Consejo General de la Abogacía Española, us recordem que l’art. 49 del Projecte d’Estatut General de la Abogacía Española, que encara no ha estat aprovat definitivament pel Govern, disposa: 

"6. El Abogado sólo podrá emitir informes que contengan valoraciones profesionales sobre el resultado probable de un asunto, litigio o una estimación de sus posibles consecuencias económicas, si la petición procede del cliente afectado quien, en todo caso, deberá ser el exclusivo destinatario". 

En aquesta línia, l’article 12 A.7 del Codi Deontològic de 2019 estableix, en el seu primer incís: 

“Sólo podrá emitir informes que contengan valoraciones profesionales sobre el resultado probable de un asunto, litigio o una estimación de sus posibles consecuencias económicas, si la petición procede del cliente afectado quien, en todo caso, deberá ser el exclusivo destinatario”. 

Amb relació a aquestes qüestions i a l’abast del deure de confidencialitat professional, la Comisión de Recursos y Deontología del Consejo General de la Abogacía Española considera que la solució adequada per als advocats consisteix en què l’auditor sol·liciti al client que el posi en contacte directe amb els seus advocats, havent de fer constar a la comunicació que rebi l’advocat que el client l’ha autoritzat perquè l’auditor hi contacti i l’advocat resta autoritzat en aquell moment a donar la informació que necessiti l’auditor amb còpia al client mateix, incloent la finalitat expressa de la informació. 

Per tant, és indispensable tenir l’autorització esmentada del client per donar informació concreta o documents a l’auditor i remetre-li l’informe que s’elabori, del qual haurà d’enviar còpia al client, llevat que es tracti d’informació sensible que el client desconegui, supòsit en el qual s’haurà de tractar amb ell de forma específica abans d’enviar la informació, si escau, als auditors. 

En la confiança que aquestes pautes us siguin útils, ben cordialment,