Comunicat 7/2024 – Carta CICAC – ICAFI – Situació de la problemàtica persistent en el TOAD

Benvolgudes i benvolguts,

El passat 4 de desembre vam compartir amb tu l’estat de les negociacions amb el Departament de Justícia, Drets i Memòria per la millora del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD). Com bé saps i pateixes, actualment estem a nivells retributius corresponents a l’any 2010, la qual cosa vol dir que només tenint en compte l’IPC de tots aquests anys ens correspondria un increment del 33%.

La realitat avui és que la solució a aquesta problemàtica persistent continua encara condicionada a que la Generalitat tingui pressupostos per aquest 2024. L’únic canvi que s’ha produït aquest darrer mes és que el Departament de Justícia ha decidit prorrogar de forma unilateral, segons resolució publicada al DOGC el dia 11 de gener, el conveni del TOAD amb exactament les mateixes condicions que hi ha hagut vigents aquest 2023.

No podem més que estar en desacord amb aquesta decisió. Hi havia altres possibilitats i així les havíem plantejat al Departament, però malauradament s’ha optat per esperar els pressupostos del 2024, amb les incerteses que això suposa per als gairebé 6.500 advocats que estem al torn d’ofici.

Davant d’aquesta situació, des del Consell de l’Advocacia Catalana i dels 14 col·legis de l’advocacia catalana no ens quedarem amb els braços creuats. Mantenim i volem confiar que des de l’administració i les formacions polítiques que poden avalar els pressupostos es valorarà la importància crucial que té el torn d’ofici en el sistema judicial de Catalunya a l’hora de garantir el dret a defensa per a tothom.

Com us dèiem fa un mes, nosaltres portem anys amb aquesta reivindicació per assegurar una compensació justa i l’aplicació de millores en el servei, en benefici del servei que es presta com a funció pública i de l’atenció a la ciutadania. És per això que en la propera sessió plenària del Consell de l’Advocacia Catalana estudiarem la possibilitat d’iniciar accions legals contra aquesta resolució del Departament de Justícia de prorrogar el conveni de 2023.

És evident que a l’advocacia ens correspon defensar els interessos dels nostres col·legiats i col·legiades i en aquesta línia esgotarem totes les vies possibles per corregir les disfuncions que patim des de fa anys. I això ha de ser compatible amb mantenir oberta la negociació amb Justícia. Sempre hem valorat de forma positiva la voluntat política de trobar solucions i per part nostra mantindrem obertes fins l’últim minut totes les vies de diàleg. No ens cansarem de picar portes per trobar solucions que donin estabilitat i seguretat al torn d’ofici, i als i les professionals que el desenvolupem, i que al mateix temps doni resposta a les noves necessitats i reptes que té la justícia gratuïta.

El nostre objectiu no és només millorar les retribucions sinó que va molt més enllà, i passa per la necessària racionalització del sistema de guàrdies, la creació de nous mòduls i la seva adaptació a les noves realitats o el pagament per la disponibilitat en alguns torns de guàrdia, entre altres mesures.

Per tot això, hem cregut important que coneguis de primera mà en quin punt ens trobem. Des de l’advocacia estem conjurats de forma unànime per seguir treballant en favor de la justícia gratuïta perquè entenem que és una peça fonamental de l’estat del benestar. Volem exercir la nostra feina de forma digna i en condicions i avui encara estem lluny de poder-ho fer. Segur que tots plegats, amb unitat, podrem seguir avançant cap al merescut reconeixement de la tasca que desenvolupem.

Gràcies i salutacions,