María Casado visita el MTE per abordar la relació entre ètica i ciència

La propera sessió del IV Cicle de Conferències del Museu de la Tècnica de l'Empordà, que tindrà lloc el proper 15 de novembre a partir de les 20'30 hores al Teatre El Jardí de Figueres, ens aproparà una de les qüestions més candents de la ciència actual: la conciliació de la investigació biomèdica amb l'ètica de la mà de María Casado, directora de l'Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona i titular de la càtedra UNESCO de bioètica de la UB.

Els avenços científics en biotecnologia i en biomedicina afecten de manera important la dignitat i els drets humans de les persones, per la qual cosa han generat una problemàtica bioètica d'abast global. En aquestes circumstàncies, és necessària la realització d'un debat públic informat que permeti aproximar la biotecnologia a la societat.

L'Observatori de Bioètica i Dret ofereix una forma de fer bioètica basada en una concepció flexible, pluridisciplinària i laica, emmarcada en el respecte als drets humans reconeguts. L'objectiu és subministrar arguments que fomentin l'autonomia de les persones en la presa de decisions i que contribueixin a la construcció d'una societat més transparent i democràtica.

María Casado és doctora en Dret per la Universitat Complutense de Madrid, professora titular de Filosofia del Dret de la UB, coordinadora del Grup de Recerca Consolidada de la Generalitat de Catalunya "Bioètica, dret i societat" i directora del Màster de Bioètica i Dret d’aquesta universitat. També coordina la Xarxa Temàtica de Bioètica i Drets Humans, la Xarxa per al Ensenyament Conjunt de la Bioètica de la Unió Europea i la Xarxa en Docència en Bioètica AECI. Actualment és membre consultiu del Comitè Consultiu de Bioètica de Catalunya, Comitè Assessor de la CIRIT, la Comissió de Bioètica de la UB, la Comissió d’experts del Banco Nacional de ADN, de la Junta Directiva de la International Association of Bioethics, del Comitè d’Ètica del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona i de la European Association of Global Bioethics. L’any 2006 va rebre la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic que atorga la Generalitat de Catalunya per la seva contribució en la recerca de la bioètica des d’una perspectiva pluridisciplinària i laica.

Bioètica Dia: 15 de novembre
Hora: 20'30 hores
Lloc: Teatre El Jardí de Figueres
Ponent: María Casado (Observatori de Bioètica i Dret de la UB)
Entrada gratuïda