Celebració de la festa de Sant Raimon de Penyafort

El passat divendres dia 29 de maig va tenir lloc l’acte institucional de la Festa de Sant Raimon de Penyafort del Col·legi al Museu de l’Anxova i la Sal de L’Escala, acte que va ser presidit per l’Honorable Conseller de Justícia de la Generalitat.

La celebració es va iniciar amb un parlament del Degà que va explicar les tres raons de la celebració d’enguany a L’Escala: La primera per la voluntat d’apropar-se a la ciutadania i fer-se present a totes les poblacions de la demarcació col·legial; la segona per reivindicar, vora del Mar Mediterrani, el drama de la immigració i els milers de persona que perden la vida en el mateix convertint-lo en un cementiri i, finalment, com a tercera raó, donar el tret de sortida a la commemoració dels 175 anys de la fundació del Col·legi des del lloc on segurament va arribar a la península el fonament del nostre dret privat i amb ell, segurament, també els primers advocats. El degà va finalitzar demanant que les institucions polítiques es posicionin al costat dels col·legis i ajudin a defensar la professió d’advocat davant els intents de mercantilitzar la mateixa que la afebleixen  i debilitar l’advocacia es debilitar a la ciutadania, el seu dret de defensa, l’Estat de Dret i fins i tot la pròpia sobirania popular.

En el decurs de la mateixa varen prendre possessió els nous membres de Junta, es va imposar la toga a una nova col·legiada, es van lliurar les distincions als companys que complien els 25 anys de col·legiació, així com el VIII Premi Degà  Carles Fages i de Perramon al Doctor Narcís Bardalet Vinyals.

Va concloure l’acte l’Honorable Conseller de Justícia, Sr. Germà Gordó, que va recordar la importància dels col·legis professionals per a la societat catalana i la seva nació, ja que el Segle XIX en moments en que Catalunya no tenia estructures d’Estat, tot i que alguns gremis tenen l’origen en l’edat mitjana, “la nació s’organitzava en ateneus, acadèmies i col·legis, creant allò que les estructures polítiques i administratives no podien fer”. Finalment, va afegir que són molt importants “en la defensa dels drets dels ciutadans. Per aquest motiu, hem lluitat en contra de totes aquelles propostes legislatives, vinguin d’on vinguin, que han intentat o intenten canviar la identitat dels nostres col·legis.”